2018 is aangebroken en wellicht heeft u voor dit nieuwe jaar al plannen gemaakt. Misschien zelfs wel trouwplannen! Voordat u in het huwelijksbootje stapt, moet dan nog wel even over het huwelijksgoederenregime worden nagedacht en dan is het goed om te weten dat per 1 januari 2018 een aantal dingen zijn veranderd. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

  • u trouwt in een beperkte gemeenschap van goederen, waarbij persoonlijke bezittingen en schulden die vóór het huwelijk zijn verkregen niet gemeenschappelijk worden;
  • bezittingen die vóór het huwelijk gemeenschappelijk zijn, vallen wel in de beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat de partners ieder 50% gerechtigd worden. Ook als de gerechtigdheid vóór het huwelijk ongelijk was, bijvoorbeeld de ene partner 10% en de ander 90%;
  • schenkingen en erfenissen behoren tot het privévermogen;
  • ondernemingsvermogen in bezit voor het huwelijk blijft privé, maar de ondernemer betaalt wel verplicht een ‘redelijke’ vergoeding aan de gemeenschap.

Het nieuwe wettelijke stelsel is niet voor iedereen optimaal. Heeft u bijvoorbeeld een onderneming, een tweede woning in het buitenland of een groot vermogen? Dan raden wij geheel op maat gemaakte huwelijkse voorwaarden aan.

Schenken en het nieuwe huwelijksvermogensrecht

Zoals vermeld blijven schenkingen privévermogen. Tenzij een “insluitingsclausule” op de schenking van toepassing is. Daarmee bepaalt u dat de schenking (bij overlijden) ook kan toekomen aan de partner. Zien de echtgenoten dit anders, dan kunnen zij huwelijkse voorwaarden maken. Deze gaan voor op de insluitingsclausule.

Ook de alom bekende uitsluitingsclausule blijft belangrijk. Voor bestaande huwelijken blijven namelijk de oude regels gelden en trouwen in algehele gemeenschap van goederen is ook in 2018 nog steeds mogelijk. Alleen moet u hiervoor nu naar de notaris. Het verbinden van de gewenste in- of uitsluitingsclausule is door het nieuwe huwelijksvermogensrecht minder overzichtelijk geworden.

Vrijstellingen schenkbelasting 2018

Wilt u het jaar genereus beginnen met een schenking aan een dierbare, maar ‘doneert’ u liever geen schenkbelasting? U kunt in 2018 de volgende bedragen belastingvrij schenken:

Vrijstellingen schenking 2018

 

Boven de vrijgestelde bedragen zijn de volgende tarieven van toepassing:

Tarieven schenk- en erfbelasting 2018

 

We staan weer aan het begin van het jaar. Tijd om plannen tot uitvoering te brengen! Vergeet u ook de fiscaliteit niet?

Rogier Pak