Deze serie blogs gaat over overnameconflicten die ik in mijn praktijk als overnameadvocaat vaak voorbij zie komen. Als het eerste enthousiasme over de transactie voorbij is, volgt helaas nog te vaak een jarenlange nasleep die een stuk minder plezierig is. Een overnameconflict gaat niet in de koude kleren zitten en de financiële belangen die ermee zijn gemoeid zijn vaak groot. In deze blog gaat het over earn out geschillen.

Veelvoorkomende overnameconflicten: de earn out

Regelmatig spreken partijen in een overnamecontract een zogenoemde ‘earn out’ af. Dat betekent dat koper een aanvullende koopprijs ontvangt als bepaalde toekomstige doelen worden gehaald. Denk bijvoorbeeld aan het realiseren van een bepaalde omzet, maar het kan ook om verkoopdoelstellingen gaan. Vaak betreft de earn-out periode een aantal jaar. Voor partijen is de koopprijs vaak de belangrijkste variabele in onderhandelingen over een transactie. Om een verschil te overbruggen, wordt een gedeelte van de koopprijs soms voorwaardelijk gemaakt. Daarmee kan de totale transactieopbrengst hoger uitpakken, maar dat is dan wel afhankelijk van toekomstige omstandigheden.

Earn out afspraken zijn lang niet altijd even duidelijk geformuleerd en in de praktijk voer voor discussie. Naast de onduidelijkheid is in de praktijk een belangrijk probleem dat koper na de overdracht aan de knoppen zit. Koper heeft er in de regel geen belang bij om nog een aanvullend bedrag aan verkoper te betalen. Koper kan dan ook proberen de earn out te manipuleren. Zo kunnen bijvoorbeeld extra kosten in een vennootschap worden gestopt om een winsttarget niet te halen. Ook kan omzet of een bepaalde klant in een andere entiteit worden ondergebracht. Een verkoper heeft na levering doorgaans minder inzicht in de onderneming. Vaak is er wel een niet pluis gevoel, maar het is lang niet eenvoudig om hier de vinger goed achter te krijgen.

Hoe overnameconflict over earn out voorkomen?

Het begint inmiddels een refrein te worden, maar ook hier is de oplossing eenvoudig: als je geen earn out afspreekt, kun je er ook geen gedoe over krijgen. Natuurlijk, in het heetst van de onderhandelingen over de koopprijs kan een earn out een tussenweg zijn om er alsnog uit te komen. Bedenk echter goed dat wat nu de oplossing is, nog lang kan achtervolgen. Een earn out heeft voordelen, maar bezint eer gij er aan begint. Als toch voor een earn-out afspraak wordt gekozen, is het van belang dat de earn out en de bijbehorende doelen en voorwaarden goed worden vastgelegd. Hoe eerder u advies inschakelt, hoe groter de kans op een gewenste uitkomst.

Lees alle blogs uit deze serie:

Veelvoorkomende overnamegeschillen (i): Geschillen over de koopprijsberekening

Veelvoorkomende overnamegeschillen (iii): Geschillen door samenwerking na transactie

Veelvoorkomende overnamegeschillen (iv): Concurrentie na bedrijfsovername

Veelvoorkomende overnamegeschillen (v): Lijken in de kast

Veelvoorkomende overnamegeschillen (vi): Conflicten met de overnameadviseur

Veelvoorkomende overnamegeschillen (vii): Tips om overnamegeschillen te voorkomen.

Neem voor vrijblijvend advies over een bedrijfsovername of overnamegeschil contact op met overnameadvocaat dr. Auke Dijkstra via adijkstra@watermill.nl of 030-3074910.

Auke Dijkstra