Aansprakelijkheid bestuurder 

Advocaat bestuurdersaansprakelijkheid

Normaal gesproken is bij een rechtspersoon (bijvoorbeeld een BV, NV, stichting of vereniging) de bestuurder niet persoonlijk aansprakelijk. In bepaalde gevallen is dat anders. Dan kan een bestuurder naast of in plaats van het bedrijf of de organisatie worden aangesproken. Als dat slaagt, moet de bestuurder met zijn eigen geld een schuld of een schadevergoeding betalen. In veel van deze zaken gaat het om hoge bedragen.

Er zijn verschillende vormen van bestuurdersaansprakelijkheid:

Aansprakelijkheid van bestuurder tegenover crediteuren

Crediteuren die een vordering op een bepaalde rechtspersoon (bijvoorbeeld een BV) hebben, kunnen in principe alleen die rechtspersoon aanspreken op betaling. Soms is het echter ook mogelijk om een bestuurder van die rechtspersoon aansprakelijk te stellen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de bestuurder een BV heeft leeggehaald, selectief betaalt of een overeenkomst aangaat terwijl hij vooraf al wist dat het niet ging lukken om te betalen.

Aansprakelijkheid van bestuurder tegenover de rechtspersoon zelf

Een rechtspersoon, zoals een BV, kan soms ook de eigen (ex-)bestuurder aansprakelijk stellen. Dat heet interne aansprakelijkheid. Hiervan is sprake als een bestuurder zijn taak niet behoorlijk heeft vervuld. Denk aan het niet raadplegen van de aandeelhouders terwijl dat wel verplicht was of het nemen van onnodige risico’s. 

Aansprakelijkheid van bestuurder tegenover curator bij faillissement

Als een bedrijf of organisatie failliet gaat, wordt een curator benoemd. In sommige gevallen kan deze curator de voormalige bestuurder(s) aansprakelijk stellen. Daarvoor is het nodig dat er sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur. Denk daarbij aan het niet deponeren van de jaarstukken bij de Kamer van Koophandel of het niet goed bijhouden van de boekhouding.

Aansprakelijkheid van bestuurder tegenover fiscus of pensioenfonds

Als een bedrijf of organisatie de belasting of verplichte afdrachten aan een pensioenfonds niet heeft betaald en er bijvoorbeeld geen melding is gemaakt van betalingsonmacht, kan de belastingdienst of een pensioenfonds onder omstandigheden de bestuurder van de rechtspersoon aanspreken tot betaling.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Verweren tegen bestuurdersaansprakelijkheid

Bent u als bestuurder aansprakelijk gesteld? Dan is het zaak om zo snel mogelijk een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Samen gaan we de feiten op een rij zetten en de nodige acties uitvoeren om een claim af te weren. 

Bestuurder aansprakelijk stellen

Bent u door één van de hiervoor genoemde situaties benadeeld door een bestuurder? Dan is het belangrijk om tijdig maatregelen te nemen. Als u ons belt, gaan we direct aan de slag met het verhalen van uw schade op de bestuurder.

Voorkomen van bestuurdersaansprakelijkheid

Als bestuurder heeft u een verantwoordelijke positie binnen een organisatie. U moet daarbij alert zijn op het risico van bestuurdersaansprakelijkheid. Zeker als er een faillissement dreigt, is het verstandig om hierover na te denken. Wij adviseren u graag over uw positie. 

Let op: wacht niet met het inschakelen van professionele hulp van een advocaat als er mogelijk sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid. Een tijdige adviesaanvraag kan een hoop ellende voorkomen. Bel gerust naar ons kantoor voor een vrijblijvend adviesgesprek.

De voordelen van de advocaten van Watermill op een rij:

  • Gespecialiseerd in ondernemingsrecht: de juiste ervaring voor uw probleem;
  • Korte lijntjes: snel en persoonlijk contact;
  • Duidelijke communicatie: heldere taal en transparant over de kosten.

Onze aanpak

Bij zaken waarin bestuurdersaansprakelijkheid speelt, zijn de belangen groot. Vaak gaat het om hoge bedragen die in privé moeten worden betaald. Vanuit onze rol gaan we tot het gaatje om de belangen van de partij die we bijstaan te beschermen.

Auke Dijkstra

Wilt u vrijblijvend uw casus voorleggen?

dr. mr. Auke Dijkstra
Advocaat bestuurdersaansprakelijkheid

adijkstra@watermill.nl
030-3074910

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek

Telefoon: 030-3074910
Mail: info@watermill.nl

Watermill Tax & Legal

N

Persoonlijke aandacht

N

Belastingadviseurs én juristen

N

Praktische oplossingen

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek

Bel ons

030-3074910

Bezoekadres

Groenewoudsedijk 40
3528 BK Utrecht

E-mail

info@watermill.nl

Kennisbank

Vind antwoorden op verschillende onderwerpen