Estate planning

 

Estate planning is een breed begrip dat zich feitelijk laat samenvatten als nalatenschapsplanning, die al vandaag begint. Immers, nadenken over wat er met uw vermogen moet gebeuren is een issue waar u niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Zo blijft u zelf in control!

Vermogen opbouwen is niet zo moeilijk, het kwijtraken wel. Deze uitspraak is natuurlijk wat overdreven, maar bevat wel een kern van waarheid. Want wat doet u met uw vermogen als u bijvoorbeeld uw bedrijf heeft verkocht? Er komen veel vragen op u af. Een goede vermogensplanning en duidelijke strategie ten aanzien van uw vermogen geeft rust. Wij helpen u graag mee.

Waarmee wij u kunnen helpen?

Huwelijkse voorwaarden

Uw huwelijkse voorwaarden hebben grote gevolgen op de belastingheffing en de juridische situatie na uw overlijden. Zeker voor een vermogende particulier of een ondernemer is het opstellen en up to date houden van de huwelijkse voorwaarden essentieel. Weet u wat u afgesproken heeft en past dit bij uw huidige situatie? Ook de steeds wijzigende regelgeving zorgt ervoor dat het van belang is om uw huwelijkse voorwaarden regelmatig te laten controleren en indien nodig bij te werken.

Samenlevingsovereenkomst

Als u gaat samenwonen of al samenwoont, is het eerste waar u aan denkt waarschijnlijk niet wat er moet gebeuren als één van de partijen overlijdt of u uit elkaar gaat. Het is wel belangrijk daar afspraken over te maken. Het kan zijn dat dit ook verplicht is, bijvoorbeeld voor het aanvragen van een hypotheek. Een samenlevingsovereenkomst is het document waarin u deze afspraken vastlegt. De afspraken kunnen gaan over allerlei onderwerpen: van wekelijks boodschappengeld tot wat er moet gebeuren met het huis bij overlijden. Ook hiervoor geldt dat u vooraf goed moet nadenken over de fiscale en juridische gevolgen van de afspraken die u in een samenlevingscontract maakt.

Testamenten en nalatenschap

Bij het opstellen van uw testament is een duidelijke visie belangrijk. Wat wilt u dat er na uw overlijden met uw vermogen gebeurt? Wij helpen u graag om een antwoord op deze vraag te formuleren. Om dit te kunnen doen, maken we eerst een duidelijk overzicht van uw vermogen en voorzieningen. Vervolgens leggen we uw wensen op een juiste en fiscaal gunstige wijze vast. Daarna is het belangrijk om uw testament regelmatig een update te geven. Dat kan de heffing van erfbelasting voor de verkrijgers aanzienlijk verminderen.

Schenken / vermogensoverheveling

“Het is beter te schenken met de warme hand dan met de koude hand” is een veel gehoorde uitdrukking. En dat is waar. We kijken met u naar een schenkingsplan. Het gebruiken maken van de vele vrijstellingen die er zijn ten aanzien van de schenkbelasting vraagt om de juiste routing. Er zijn ook andere zaken die we kunnen meenemen. We noemen dat het probleem ‘echt’ oplossen. Want als het vermogen bij u blijft aangroeien, dan blijven we ook aan het overhevelen. Kunnen we misschien de aangroei al ombuigen? We denken graag met u mee.

Vermogen en pensioen

Uw vermogen vraagt aandacht om tot groei en bloei te komen. Er zijn allerlei mogelijkheden om uw vermogen fiscaal en juridisch gunstig onder te brengen. Is dat voor u een open fonds voor gemene rekening of juist een besloten fonds? En welke regelingen bestaan er voor uw kunstcollectie? Het zijn slechts een aantal voorbeelden van vragen die een antwoord behoeven. Daarnaast is het belangrijk dat u de zaken praktisch op de rit heeft: heeft u bijvoorbeeld al in een levenstestament vastgelegd wie uw vermogen beheert als u daar zelf (tijdelijk) niet meer toe in staat bent? Hoe ziet uw financiële situatie er na uw pensioen uit? Dat is een vraag waar u wellicht nog niet veel over heeft nagedacht, maar die wel nu uw aandacht vraagt. Om na pensioen de gewenste levensstandaard te hebben, kan het nodig zijn om nu al maatregelen te nemen. Dit vraagt om een zorgvuldige financiële planning en de juiste acties.

Onze aanpak

Iedere situatie is uniek. Daar zijn we in onze praktijk wel achter gekomen. Ons doel bij het optimaliseren van uw vermogensplanning is dan ook om zo dicht mogelijk bij uw situatie aan te sluiten. Een oplossing die fiscaal en juridisch optimaal is, is mooi. Nog belangrijker is het echter dat de oplossing aansluit bij uw wensen. Daar gaan we voor.

Laat mij eens met u meedenken

mr. dr. Chris Dijkstra
Directeur
cgdijkstra@watermill.nl

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek

Telefoon: 030-3074910
Mail: info@watermill.nl

Watermill Tax & Legal

N

Persoonlijke aandacht

N

Belastingadviseurs én juristen

N

Praktische oplossingen

Hulp nodig?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek

Bel ons

030-3074910

Bezoekadres

Groenewoudsedijk 40
3528 BK Utrecht

E-mail

info@watermill.nl

Kennisbank

Vind antwoorden op verschillende onderwerpen